Atyre që u flijuan për këtë vend!

Prej sot mund te na gjeni ne www.Peqani.com. Me respekt Admin

Atyre që u flijuan për këtë vend!

WWW.FSH-PEQAN.TK
Prej 14 Prillit webfaqja jonë me domain të ri!

Tue Apr 14, 2009 1:18 am by milan4ever


Webfaqja jon e cila deri me tash ka qenë me domain free(www.fsh-peqan.tk)prej te Martes me daten 14 prill webfaqja jonë do te bëhet me domain zyrtar i cili do te jetë www.peqani.com. Pas një pune te palodhshme ne arritem te realizojm kete objektiv. Ju uroj …

[ Full reading ]
Kompjuterët netbook shënojnë rritje të madhe të shitjes

Mon Apr 13, 2009 2:43 pm by Admin


Sot të gjithë e kanë të qartë se laptopët netbook nuk janë vetëm një lloj mode e momentit. Një hulumtim i kryer nga kompania NPD u parasheh të ardhme edhe më të suksesshme për ta.

Laptopët e lirë miniatural gjatë …

[ Full reading ]
Microsoft shuan enciklopedinë Encarta

Mon Apr 13, 2009 2:48 pm by Admin


Një shënim i qetë rrëshqiti ngadalë në ueb faqen e MSN Encarta, që thjeshtë shkronjë pas shkronje tregonte për vdekjen e enciklopedisë së Microsoft.
Në lajmërimin e paraqitur, u bë e ditur se Microsoft po …

[ Full reading ]

  Mesim Ekonomia

  Share
  avatar
  Admin
  Administrator
  Administrator

  Mesim Ekonomia

  Post by Admin on Tue Mar 24, 2009 11:33 pm

  Ekonomia - ky term rrjedh nga greqishtja e vjeter nga fjala οἶκος [oikos], qe don te thot "shtepi, tempull, kamp, halle" dhe fjala νόμος [nomos], qe don te thot zakon, rregull, konvente qe fjale per fjale don te thote "rregull shtepiak."

  Ekonomia eshte nje shkence shoqerore qe merret me studimin e prodhimit, shperndarjes dhe konsumit te te mirave dhe sherbimeve. Ndryshe, ekonomia njihet si shkence e cila studion te gjitha mardheniet qe zhvillohen gjate nje procesi ekonomik, qofshin ato mes qenjeve njerezore, qenjeve njerezore dhe mjeteve te prodhimit apo qenjeve njerezore dhe politikave te prodhimit.

  Definicioni i mesiperm eshte nje nga shume definicionet e formuluara nga ana e ekonomisteve eminente boterore. Teresia e marredhenieve ne prodhim qe i pergjigjet nje shkalle te caktuar te zhvillimit te forcave prodhuese ne nje rend shoqeror.

  Nje definicion ekonomik nga nje definicion tjeter ndyshon varesisht nga periudha se kur eshte bere ai definim apo edhe nga studiuesi (sipas qasjeve) qe ka bere ate definim.

  Ekonomia eshte nje lemi dinamike studimore e cila gjithnje e me shume zgjerohet keshtu rrethi i perfshirshmerise sa shkon e rritet. Ne kete kontest per studim me te lehte dhe me te detajuar ekonomia ndahet ne pjese. Ndarja e ekonomise si teresi mund te behet duke u marr parasysh kendveshtrimin nga i cili behet piknisja per ndaje.

  Ndarja sipas perfshirshmerise

  Mikroekonomia eshte dege e ekonomise e cila studion njesite e veeanta te ekonomise sie jane familjet apo ndermarrjet. Kjo dege mirret me pjese te veeanta te kerkeses dhe ofertes, si dhe me nderthuarjen e tyre.
  Makroekonomia eshte ajo pjese e shkencave ekonomike qe meret me studimin e funkcionimit te ekonomise ne kuptim te gjere te fjales. Ne kete kontekst, ajo analizon format me sintetike te indikatoreve ekonomike si: Bruto prodhimi vendor (BPV) dhe ciklet ekonomike te tij, papunesine dhe inflacionin, konsumin, investimet, politikat fiskale dhe monetare, tregetine nderkombetare, bilancin e pagesave, etj
  Makroekonomia si fushe e ndare e interesit konsiderohet se i ka zanafillet ne vepren e John Maynard Keynes-it "Teoria e pergjitheshme e punesimit, kamates dhe parave", botuar ne vitin 1936.

  Sipas aktiviteti
  Ekonomia shumedegeshe
  Bujqesore
  Industriale
  Blegtorale
  Pyjore
  Ujore
  Digjitale

  Sipas perfshirjes teritoriale
  Ekonomia boterore (Ekonomia nderkombetare)
  Ekonomia kontinentale
  Ekonomia shteterore
  Ekonomia regjionale
  Ekonomia komunale.

   Current date/time is Sat Dec 15, 2018 5:40 am