Atyre që u flijuan për këtë vend!

Prej sot mund te na gjeni ne www.Peqani.com. Me respekt Admin

Atyre që u flijuan për këtë vend!

WWW.FSH-PEQAN.TK
Prej 14 Prillit webfaqja jonë me domain të ri!

Tue Apr 14, 2009 1:18 am by milan4ever


Webfaqja jon e cila deri me tash ka qenë me domain free(www.fsh-peqan.tk)prej te Martes me daten 14 prill webfaqja jonë do te bëhet me domain zyrtar i cili do te jetë www.peqani.com. Pas një pune te palodhshme ne arritem te realizojm kete objektiv. Ju uroj …

[ Full reading ]
Kompjuterët netbook shënojnë rritje të madhe të shitjes

Mon Apr 13, 2009 2:43 pm by Admin


Sot të gjithë e kanë të qartë se laptopët netbook nuk janë vetëm një lloj mode e momentit. Një hulumtim i kryer nga kompania NPD u parasheh të ardhme edhe më të suksesshme për ta.

Laptopët e lirë miniatural gjatë …

[ Full reading ]
Microsoft shuan enciklopedinë Encarta

Mon Apr 13, 2009 2:48 pm by Admin


Një shënim i qetë rrëshqiti ngadalë në ueb faqen e MSN Encarta, që thjeshtë shkronjë pas shkronje tregonte për vdekjen e enciklopedisë së Microsoft.
Në lajmërimin e paraqitur, u bë e ditur se Microsoft po …

[ Full reading ]

  Pozita Gjeografike e Kosoves

  Share
  avatar
  Admin
  Administrator
  Administrator

  Pozita Gjeografike e Kosoves

  Post by Admin on Tue Mar 24, 2009 11:18 pm

  Kosova gjindet ne mes te Europes Jug-Lindore. Kosova, shtrihet mes paraleles 42e e 44e te hemisferes veriore te Tokes dhe mes meridianit 20e e 22e. Duke zene pozite qendrore ne Gadishullin Ballkanik, paraqet nyje te rendesishme te lidhjes midis, Evropes se Mesme dhe asaj Jugore, Detit Adriatik dhe Detit te Zi. Siperfaqja e Kosoves eshte 10 908 km2 dhe eshte e populluar me mbi 2 milione banore.

  Boshtin kryesor te lidhjes se viseve veriore dhe jugore te Ballkanit e bejne luginat e lumenjve: Iber, Sitnice dhe Lepenc. Ky bosht ndan disa lugina te terthorta: ne afersi te Mitrovices pergjate lumit Iber kalon magjistralja e Adriatikut e cila e lidhe bregdetin e Malit te Zi , ne afersi te qytetit te Besianes (Podujeves). Rruga e Llapit dhe Toplices e lidhe me qytetin e Nishit dhe me brendesin e Gadishullit Ballkanik, ne afersi te Prishtines, ndodhet lugina e Drenices e cila e lidhe Drinin e Bardhe me rrugen me te shkurter per bregdetin Shqiptar. Ne qytetin e Ferizajt ndahet rruga e Moraves se Binees e cila kyeet ne arterien kryesore lumore te Moraves dhe Vardarit.

  Klima

  Klima dhe temperaturat ne Kosove jane te ndryshueshme gjate kater stineve te vitit. Dimri eshte me bore dhe me temperatura te uleta, p.sh. ne Prishtine temperatura mesatare eshte -2eC. Pranvera dhe vjeshta jane te fresketa dhe me reshje, kurse vera eshte e nxehte dhe e thate - me temperatura mesatare +22eC. Temperaturat e larta ne Kosove gjate vitit jane mes 25eC dhe +38eC.  Flora dhe Fauna

  Ndryshimet klimatike, pedologjike dhe hidrografike, kane ndikuar ne llojllojshmerine e botes bimore dhe shtazore. Ne zonen kalimtare prej fushes ne viset bregore haset bashkesia e akaejeve (bagremit), pastaj manit te bardhe , manit te zi, lisit te zi, rrapit, plepit kanadez, robimes japoneze, dafines, frashrit amerikan etj.

  Ne viset bregore me e perhapur eshte bashkesia e ahut.

  Ne brezin e drunjeve gjetherenes (900-1500m) fillojne se pari bashkesite e perziera me gjethembajtes, e pastaj fillon brezi i drunjeve gjethembajtes: dellenja (bredhi i kuq), bredhi (eami), boriga (pisha e zeze), pisha e bardhe. Bashkesia e geshtenjes si treguese e ndikimit te klimes mesdhetare vazhdon rrezave te Bjeshkeve te Nemuna deri te Strellci i Eperm dhe deri ne Peje ( ne Zatra). Ne lartesi rreth 1500m fillon brezi i kullosave malore te cilat ngriten deri ne lartesine 2200m. Ne brezin e kullosave haset boronica, bime e cila jep fruta shume te shendetshme.

  Zona kodrinore-malore eshte me e pasura me faune. Ne zonen fushore e kodrinore ku shtrihen pyjet (si Lipovica, Kleeka etj.) jeton kaprolli, derri i eger, dreri dhe lepuri. Prej shpezeve ne zonen fushore-kodrinore hasen korbi i murrme , laraska, shtura, harabeli fushor, qukapiku, pellumbi, turtulli, thelleza e fushes, shkurteza, fazani etj. Ne zonen malore, ku shtrihen edhe pyjet jeton ariu i murrme, luqerbulli, dhia e eger, derri i eger, ujku, sqarthi i arte, sqarthi i bardhe, dhelpra, kaprolli, pulegra e madhe dhe e vogel, pula e pyjeve, thelleza , ketri etj. Ariu me teper haset ne zonen malore te Alpeve Shqiptare, ne Sharr, Mokne etj.

  Per gjueti turistike jane te pershtatshem pylli i Lipovices (Blinajes) dhe Kleekes, jo larg Lypjanit.

  Sa i perket faunes ujore mund te gjuhen: trofta e perrojeve, dispari, ngjala, mustaku, krapi, bercaku, skobusi, siluri, gjuhza, skrofana, cironka etj.

   Current date/time is Thu Jun 21, 2018 5:43 pm